ΧΗΜΙΚΑ PEELINGS

Επιφανειακά πίλινγκ (Superficial or lunchtime peel) :

Πρόκειται για πίλινγκ με άλφα υδρόξυ οξέα η άλλα ήπια οξέα που χρησιμοποιούνται για να διεισδύσουν μόνο στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος για ήπιο  ξεφλούδισμά του. χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση  ήπιων δυσχρωμιών και σε τραχύ δέρμα αλλά και για να φρεσκάρουμε το πρόσωπο το λαιμό το ντεκολτέ  και τα χέρια.

Μεσαία πίλινγκ (Medium peel) :

Συνήθως χρησιμοποιούμε Γλυκολικό ή Τριχλωροοξικό οξύ. που διεισδύει στην επιφανειακή και την μέση στιβάδα του δέρματος για να αποβάλει τα τραυματισμένα δερματικά κύτταρα του δέρματος. Η θεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση  των σημαδιών γήρανσης, των δυσχρωμιών των λεπτών γραμμών , των φακίδων και των  ήπιων ρυτίδων στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ  και τα χέρια. Επίσης μαλακώνει την  τραχύτητα του δέρματος. Χρησιμοποιείται επίσης και στη θεραπεία κάποιων προκαρκινωματώδων  βλαβών όπως της ακτινικής υπερκεράτωσης.

Βαθιά πίλινγκ (Deep peel) :

Εδώ χρησιμοποιούνται συνήθως τριχλωροοξικό οξύ ή Φενόλη  και έχουμε βαθιά διείσδυση στη μεσαία στιβάδα του δέρματος ώστε να απομακρυνθούν τα κατεστραμμένα δερματικά κύτταρα.  Η θεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση  των σημαδιών γήρανσης, των δυσχρωμιών, των λεπτών γραμμών , των φακίδων και των  μέτριων ρυτίδων  και των ουλών στο πρόσωπο. Επίσης μαλακώνει την  τραχύτητα του δέρματος. Οι ασθενείς βλέπουν δραματική βελτίωση στην εμφάνιση του δέρματος. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά.

Συχνές Ερωτήσεις

Είμαι υποψήφιος/α για θεραπεία με χημικό πίλινγκ  ;

Μια συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό  κ Κριθάρη  Α. θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν η θεραπεία αυτή είναι κατάλληλη για εσάς.

Συνήθως την χρησιμοποιούμε στην:
    Ουλωτική ακμή
    Γερασμένο δέρμα
    Πόδι της χήνας
    Δυσχρωμίες 
    Μέλασμα
    Ουλές
    Δέρμα που έχει βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία
    Χαλαρό δέρμα
    Ρυτίδες

Γενικά τα ανοιχτόχρωμα δέρματα είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για θεραπεία με χημικό πίλινγκ. Η θεραπεία δεν λειτουργεί καλά σε σκουρόχρωμους ασθενείς . Αντενδείκνυται σε δέρματα με ενεργή λοίμωξη ,  ανοιχτό τραύμα ηλιακό έγκαυμα, , ενεργά έλκη του  Herpes simplex1, εγκυμοσύνη . Επίσης αντενδείκνυται σε ασθενείς που έλαβαν ρετινοειδή το τελευταίο εξάμηνο, σε ψωρίαση, έκζεμα δερματίτιδα ή ερυθρά. Σε ασθενείς που έλαβαν τις τελευταίες 48 ‘ώρες Retin-A, ή προϊόντα που περιείχαν ασκορβικό οξύ, λευκαντικές δερματικές ουσίες .

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας ;

 Η θεραπεία γίνεται σε  μια  συνεδρία. Εφαρμόζουμε  στο ιατρείο μας  κυρίως μεσαία και βαθιά πίλινγκ τριχλωροοξικού οξέος (TCA 18% , 24% και 30% ) . Υπάρχει ένα αίσθημα καύσου κατά την εφαρμογή  και αίσθημα φαγούρας κατά τις επόμενες μέρες. επίσης είναι δυνατό να υπάρχει ερυθρότητα η το δέρμα εξωτερικά να σκληρύνει και να ξεφλουδίσει. Αν και η τεχνική της  θεραπείας είναι φαινομενικά απλή, χρειάζεται εμπειρία και γνώση. Τα πρωτόκολλα εφαρμογής μπορούν να εξατομικευτούν  κατ΄εκτίμηση, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου και τις επιθυμίες του ασθενούς.

Θα πρέπει να ακολουθήσω οδηγίες μετά τη θεραπεία;

​Μετά την θεραπεία θα απαιτηθεί να ακολουθήσετε κάποιες απλές οδηγίες. Τα επιφανειακά πίλινγκ χρειάζονται συνήθως 7 ημέρες για να επουλωθούν . Λοσιόν και κρέμες πρέπει να εφαρμόζονται έως την επούλωση και απαραίτητα πρέπει να γίνεται καθημερινή χρήση αντηλιακού υψηλού δείκτη  προστασίας . Make up μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη μέρα.

Τα μεσαία πίλινγκ χρειάζονται συνήθως 14-21 ημέρες για να επουλωθούν . Η περιοχή της θεραπείας είναι συνήθως ερυθρή και οιδηματώδης. Το οίδημα χειροτερεύει τις πρώτες 48 ώρες. Τα βλέφαρα μπορεί να κλείσουν από το οίδημα ενώ μπορεί το δέρμα να εμφανίσει φουσκάλες που σπάνε . Το δέρμα επιφανειακά ξεραίνεται και ξεφλουδίζει  από την 7 έως την 14 μέρα Το δέρμα πρέπει να είναι υγρό κατή την περίοδο αυτή και να τοποθετούνται κρέμες .Αντί-ιηκή αγωγή είναι απαραίτητη για 10-14 μέρες. Ο ήλιος πρέπει να αποφεύγεται σε όλη αυτή τη περίοδο. Make up μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από 5-7  μέρες.

Τα βαθιά πίλινγκ χρειάζονται 14-21 μέρες ι έως την επούλωση και είναι  απαραίτητη ή επίδεση της περιοχής που υποβλήθηκε σε βαθύ χημικό πήλινγκ . Το δέρμα πρέπει να βρέχεται 4-6 φορές ημερησίως και να τοποθετείται κρέμα για 14 μέρες και κατόπιν για άλλες  14 μέρες να τοποθετηθεί ενυδατική κρέμα. Ο ήλιος πρέπει να αποφεύγεται για 4-6 μήνες. Make up μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από 14. απαραίτητο είναι να τοποθετείται καθημερινά αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας.