Αντώνιος Κριθάρης MD, PHD | Πλαστικός Χειρουργός ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

Αισθητική Πλαστική Χειρουργική

” Η σοφία είναι το καταστάλαγμα του παρελθόντος
αλλά η ομορφιά είναι η υπόσχεση του μέλλοντος”

Oliver W. Holmes, 1809-1894,

Αμερικανός συγγραφέας

Πως ορίζεται η ομορφιά;
Πώς την αντιλαμβανόμαστε;
Είναι αντικειμενική ή υποκειμενική;

Η αντίληψη της ομορφιάς είναι συνειδητά και υποσυνείδητα ένας γνώμονας υπολογισμού. Ένας έμφυτος τρόπος αναγνώρισης του άρτιου και του αρμονικού, του ισχυρού, του υγιούς. Ο υπολογισμός της ομορφιάς λειτουργεί ως ένας αντικειμενικός τρόπος επιλογής στην υπηρεσία του μηχανισμού της φυσικής επιλογής. Δηλαδή φυσικός μηχανισμός επιλογής δυνατότερων, υγιέστερων και αρτιότερων στελεχών προς όφελος της αναπαραγωγής, της κοινωνικής ανέλιξης και της επιβίωσης γενικότερα. Υποσυνείδητα ή και συνειδητά αναγνωρίζουμε ότι ένα άρτιο, συμμετρικό και αρμονικό στέλεχος  “υπόσχεται” καλύτερες επιδόσεις  σε πολλούς από  τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η έννοια της  ομορφιάς έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Ο Πυθαγόρας αναφέρει ότι η αρμονία του σύμπαντος τείνει να υπακούει στην αναλογία του μέσου και άκρου λόγου. Το νούμερο που προκύπτει από την αναλογία αυτή είναι ο αριθμός  Φ=1,618.

fff4a9_73abda34923a408680a9bf2b46c0baaf~mv2

Ο ίδιος περιέγραψε πως συναντούσε παντού αυτόν τον αριθμό. 
Στην μουσική αρμονία.
Στις θέσεις των άστρων στον ουρανό.
Στις αποστάσεις των πετάλων και των φύλλων των λουλουδιών.
Στον τρόπο που ξεδιπλώνεται και αναπτύσσεται το κέλυφος ενός κοχλία…
Παντού…
Όλα τείνουν να ακολουθούν την αναλογία του μέσου και άκρου λόγου, τον περιβόητο αριθμό Φ…..

Κατά μία ερμηνεία το Φ αντικατοπτρίζει τον τρόπο που η ύλη επιλέγει να ξεδιπλώνεται από τον μικρόκοσμο έως και τον μακρόκοσμο.
Όπως περιγράφει η ακολουθία του Fibonacci, (που βασίζεται στο πυθαγόρειο θεώρημα και τον αριθμό Φ, αυτός ο τρόπος είναι ο  «οικονομικός» (ενεργειακά) τρόπος του  «ξεδιπλώματος» (ανάπτυξης) της ύλης.

O αριθμός Φ  έχει  χαρακτηριστεί και ως ο αριθμός της τέχνης.
Αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής της γλυπτικής και της ζωγραφικής αποδεικνύουν την “μαγεία” αυτής της αναλογίας . 

Τι εφαρμογή μπορεί να έχουν αυτές οι  πληροφορίες  για την πλαστική χειρουργική ;

 

Στην πλαστική χειρουργική χρησιμοποιούμε την χρυσή τομή για να υπολογίσουμε και αποκαταστήσουμε η βελτιώσουμε το ανθρώπινο πρόσωπο και σώμα σύμφωνα με την επιστήμη της ιατρικής αλλά και της τέχνης.
Η μελέτη των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών σε σχέση με την αντίληψη της ομορφιάς έχει αναδείξει την σημασία της αναλογίας του μέσου και άκρου λόγου Φ και της συμμετρίας. Υπάρχουν πολλές σχηματικές αναλύσεις και μάσκες που χρησιμοποιούνται ως σημεία αναφοράς. Μία πολύ σύγχρονη και εξονυχιστική ανάλυση περιγράφεται στη μάσκα του Marqardt.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος στον καθορισμό της ανθρώπινης  ομορφιάς είναι η συμμετρία.
Το σώμα μας αναπτύσσεται από την αρχή της δημιουργίας του εμβρύου γύρω από τον άξονα εγκεφάλου/σπονδυλικής στήλης με συμμετρικό τρόπο. Η υγιής γονιδιακή έκφραση προβλέπει ταυτόχρονη ανάπτυξη και στις δύο πλευρές. Προβλήματα των γονιδίων ή των συνθηκών κύησης, (ακόμα και μία μικρή φλεγμονή) μπορεί να μην επιτρέψουν την ομαλή και ίση ανάπτυξη και των δύο πλευρών του σώματός μας. Επίσης επίκτητες δυσμορφίες και παραμορφώσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, από διάφορες αιτίες,  υποδηλώνουν απώλεια η πιθανή απώλεια των αρχικών προδιαγεγραμμένων γενετικά  δυνατοτήτων μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες σύγχρονες έρευνες που συμπεραίνουν πως πρόσωπα με την τέλεια συμμετρία δεν ασκούν  τόση έλξη και γοητεία  όσο κάποια πρόσωπα με πολύ μικρές ασυμμετρίες! Σαφώς παρόλα τα αντικειμενικά κριτήρια που διαθέτουμε η γοητεία και η ομορφιά έχει και  παραμέτρους υποκειμενικότητας που μπορεί να αφορούν τα εθνοτικά χαρακτηριστικά, τις εκάστοτε πολιτισμικές αντιλήψεις και τάσεις, κλπ. Η αντίληψη της ανθρώπινης ομορφιάς και η επιρροή που ασκεί στις ανθρώπινες σχέσεις καθορίζει σε μεγάλο βαθμό υποσυνείδητες ή και συνειδητές στρατηγικές της ανθρώπινης συμπεριφοράς στον κοινωνικό, επαγγελματικό και αναπαραγωγικό τομέα. Πολλοί είναι οι παράμετροι που επηρεάζουν και οι αλληλεπιδράσεις επίσης πολύπλοκες. Όμως δεν θα αναλύσω περεταίρω σε αυτήν εδώ την εισαγωγή. Θα επικεντρώσω αντίθετα  την προσοχή μου στο ζητούμενο. Δηλαδή στο ρόλο της πλαστικής χειρουργικής και στην προσφορά της στην υπηρεσία της υγείας, της λειτουργικότητας και της ομορφιάς. Η ομορφιά για τους περισσότερους των ανθρώπων είναι συνυφασμένη με τις έννοιες της αρμονίας της υγείας, της αυτοεκτίμησης, της δύναμης και της ψυχικής υγείας. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της γοητείας μας.

Στην καθημερινή μας πρακτική σκοπός  μας πάντα είναι η επίτευξη της αρμονίας. Η κατάκτηση της ποιοτικής δυναμικής ισορροπίας των χαρακτηριστικών και της ενίσχυσης της φυσικής ομορφιάς. Αυτή η φυσική ομορφιά αλλά και η ανανέωση και η αντιγήρανση επιτυγχάνονται σήμερα στο ιατρείο ή τη χειρουργική αίθουσα μέσα από την εξατομίκευση και την μελέτη του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά και τη χρήση ειδικών τεχνικών και των ποιο κατάλληλων και σύγχρονων τεχνολογιών, υλικών και μηχανημάτων. Η τέχνη της πλαστικής χειρουργικής, η ιατρική της  αντιγήρανσης και η αισθητική ιατρική εφαρμόζονται στο ιατρείο μας για να υπηρετούν τους πελάτες μας σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες και γνώμονες.

Αντώνιος Κριθάρης