ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η κοιλιοπλαστική  είναι μια χειρουργική επέμβαση  για την απομάκρυνση του περιττού,  ή ανεπιθύμητου δέρματος και λίπους από την κοιλιά. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία σε χειρουργική αίθουσα κατάλληλου νοσοκομείου και ενδείκνυται σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν χάσει αρκετό βάρος ή γυναικών που μετά από πολλές γέννες παρουσιάζουν χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων και εκτεταμένη περίσσια δέρματος. Η πλαστική μπορεί να είναι μικρή, περιορισμένη, εκτεταμένη η ζωνοειδής (Κάποιες φορές επιλέγουμε να επεκταθεί και στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα ζωνοειδώς όπως συμβαίνει σε βαριατρικούς ασθενείς μετά από πολύ μεγάλη απώλεια βάρους) . Πολλές φορές τη συνδυάζουμε για ποιο ομοιόμορφο και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με λιποαναρρόφηση στην υπόλοιπη κοιλιά και μέση. Μετά την επέμβαση χρησιμοποιείται ειδική ζώνη για περίπου ένα μήνα.. Με τη  κοιλιοπλαστική επιτυγχάνουμε ομαλότερη, πιο επίπεδη και  αρκετές φορές καλά-τονισμένους κοιλιακούς που είναι ανέφικτο με τη διατροφή και την άσκηση μόνο. Αναμφίβολα η κοιλιοπλαστική είναι  μια  εξαιρετική λύση για την αποκοπή της περίσσειας του δέρματος,  όμως δεν αποτελεί υποκατάστατο για μια θρεπτική διατροφή και σωστή  τακτική άσκηση. Επίσης, δεν αποτελεί λύση για το περισπλαχνικό λίπος εντός της κοιλιάς και δεν αποτελεί λύση για τις ραγάδες και τα σημάδια που βρίσκονται πάνω από τον ομφαλό.   Τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής είναι μακρόχρονα , αλλά μπορεί να ακυρωθούν με την εγκυμοσύνη.

Συχνές Ερωτήσεις

Είμαι υποψήφιος για μια επέμβαση κοιλιοπλαστικής ;

Μπορεί να είστε υποψήφιος για μια κοιλιοπλαστική αν είστε μη καπνιστής με περίσσεια κοιλιακού δέρματος – ίσως λόγω της σημαντικής απώλειας βάρους ή της εγκυμοσύνης – και είστε σήμερα σε ένα σταθερό βάρος. Θα χρειαστείτε επίσης προεγχειρηντική εξέταση από τον πλαστικό χειρουργό κ Α.Κριθάρη για να επιβεβαιώσουμε ότι έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της κοιλιοπλαστικής ;

Προτού γίνει η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής σας θα πρέπει να γίνει προεγχειρηντικός εργαστηριακός  έλεγχος  και θα σας δώσουμε προεγχειρητικές οδηγίες για να πάρετε ή να αποφύγετε ορισμένα φάρμακα, ή για να  μην  φάτε και να μην πιείτε 6 ώρες πριν την επέμβαση.
Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια καταστολή ή γενική αναισθησία κατά την επέμβαση. Μια οριζόντια τομή θα γίνει κατά μήκος της κοιλιακής γραμμής όπου και θα γίνει η δερμολιπεκτομή. Οι κοιλιακοί μύες ράβονται και επισκευάζονται πριν  κλείσει η τομή. Μικρά σωληνάκια παροχέτευσης θα τοποθετηθούν χαμηλά στην κοιλιά, συνήθως για 1-2 μέρες (  Σε κάποιες περιπτώσεις όπως σε βαριατρικούς ασθενείς , για εβδομάδες ).

Θα πρέπει να ακολουθήσω μετεγχειρητικές οδηγίες;

Τα αποτελέσματα  θα είναι ορατά  αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να φοράτε “ζώνη συμπίεσης για να  μειώσετε το πρήξιμο. Θα σας δοθούν οδηγίες και θα πρέπει να αποφύγετε έντονη σωματική δραστηριότητα στις εβδομάδες