Αντώνιος Κριθάρης MD, PHD | Πλαστικός Χειρουργός ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να χρειαστεί ωτοπλαστική. Η πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αναμόρφωση των αυτιών των παιδιών ή των ενηλίκων μπορεί να μειώσει το μέγεθος των μεγάλων αυτιών και να θέσει προεξέχοντα αυτιά πιο κοντά στο κεφάλι. Την χρησιμοποιούμε επίσης για να αλλάξουμε το σχήμα των αυτιών και μπορούμε και να αλλάξουμε ακόμα και το μέγεθος των αυτιών  ώστε να τα κάνουμε πιo συμμετρικά μεταξύ τους. Τα αυτιά αναπτύσσονται σχεδόν πλήρως μετά την ηλικία των πέντε ετών. Τις περισσότερες φορές, αυτή η διαδικασία γίνεται σε παιδιά ηλικίας 4-5 έως 15 ετών, και συχνά προτρέπονται από τους γονείς, ώστε να αποφύγει το παιδί τα ψυχολογικά τραύματα που μπορεί να βιώσει από το “bulling” των συμμαθητών του στο σχολείο λόγω της εμφάνισης των αυτιών του.

Η ωτοπλαστική γίνεται επίσης και σε πολλούς ενήλικες οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εμφάνιση των αυτιών τους και μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία να τα διορθώσουν όταν ήταν παιδιά.

Η παρουσία αφεστώτων ωτών είναι μια εκ γενετής δυσμορφία του εξωτερικού αυτιού που συνήθως είναι αποτέλεσμα του ανεπαρκούς σχηματισμού της ανθέλικος του αυτιού ή της υπερτροφίας της κόγχης του.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές επιδιόρθωσης των ανωμαλιών αυτών που μπορεί να περιλαμβάνουν αφαίρεση τμήματος χόνδρου του αυτιού ή πρόσθιο επιφανειακό ξύσιμο (γδάρσιμο – Scorring tecnique) του χόνδρου και ράμματα στο οπίσθιο τμήμα του ώστε να αναδιαμορφωθεί η ανθέλικα ή και αφαίρεση τμήματος της υπερτροφικής κόγχης εφόσον υπάρχει η ένδειξη. Καλό είναι το χειρουργείο να πραγματοποιείται περίπου το 4ο-5ο έτος της ζωής του παιδιού ώστε η κοινωνικοποίηση του να είναι ομαλή. H επέμβαση όμως, όπως ήδη ανέφερα, μπορεί να γίνει και αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η ωτοπλαστική είναι μια ασφαλής διαδικασία που σπάνια έχει επιπλοκές. Ορισμένες από τις επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς είναι ο κίνδυνος αντίδρασης στην αναισθησία, κίνδυνοι αιμορραγίας, πιθανή μόλυνση κοντά στους χώρους τομής και  ζητήματα που σχετίζονται με το αισθητικό αποτελέσματα.

Συχνές Ερωτήσεις

Είμαι υποψήφιος/α για ωτοπλαστική ;

Μπορεί να είστε υποψήφιος/α για ωτοπλαστική αν είστε μη καπνιστής και έχετε καλή υγεία. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα της επέμβασής σας.  Κλε’ιστε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε μαζί το πρόβλημά σας. Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε για τις ενδεχόμενες ιατρικές σας καταστάσεις, τις αλλεργίες, τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και οποιαδήποτε φάρμακα, βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα που λαμβάνετε σήμερα. Θα ερωτηθείτε για τυχόν καταστάσεις που μπορεί να περιπλέξουν τη διαδικασία, όπως μη ελεγχόμενη υπέρταση ή προβλήματα πήξης. Είναι σημαντικό να παρέχετε όλες τις πληροφορίες. Εάν είστε καπνιστής, θα σας ζητηθεί να σταματήσετε το κάπνισμα τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.  για την υγεία και την ασφάλειά σας και ανάλογα με την ιατρική σας κατάσταση ενδέχεται να σας ζητηθούν πρόσθετες εξετάσεις προτού προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση. Η ανάλυση του προβλήματος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιά  είναι η ποιό κατάλληλη μέθοδος για εσάς.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση και τι γίνεται κατά τη διάρκεια  της ωτοπλαστικής ;

 Η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες και γίνεται με τοπική αναισθησία  ( κατά προτίμηση) ή  με γενική αναισθησία σε μικρές ηλικίες ή όποτε το επιθυμεί ο ασθενής  και εφ’  όσον το επιτρέπει η γενική κατάσταση της υγείας του ). Γενικά προηγείται ο σχεδιασμός και η λήψη φωτογραφιών ( αν δεν έχουν ληφθεί σε προηγούμενη επίσκεψη ) και κατόπιν προχωρούμε στην  προετοιμασία του ασθενούς στον  καθαρισμό και την αναισθησία.

Η χειρουργική προσπέλαση πραγματοποιείται με  τομή κατά μήκος  στο πίσω μέρους του αυτιού για να εξασφαλιστεί ότι οι ουλές δεν είναι ορατές από μπροστά. Η τομή είναι διακριτή και καμουφλαρισμένη από τις φυσικές πτυχές του αυτιού. Μερικές φορές αφαιρείται η “γδέρνεται” σε βάθος ένα κομμάτι χόνδρου για να σχηματιστεί σωστά το αυτί και μόνιμα  εσωτερικά ράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διπλώσουν τον χόνδρο και να διατηρήσουν το νέο σχήμα του αυτιού.  Ανάλογα το πρόβλημα που υπάρχει  θα επιλέξουμε την κατάλληλη τεχνική για να σχηματίσουμε το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Το αυτί επιδένεται στο τέλος της επέμβασης για 1 εβδομάδα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα στο σπίτι του με κατάλληλη επίδεση και οδηγίες. Τα ράμματα και η επίδεση αφαιρούνται σε μία εβδομάδα περίπου ενώ το οίδημα και οι εκχυμώσεις υποχωρούν σταδιακά σε δύο περίπου εβδομάδες.

Θα πρέπει να ακολουθήσω  μετεγχειρητικές οδηγίες ;

Η περίοδος ανάρρωσης της χειρουργικής επέμβασης θα απαιτήσει να ακολουθήσετε ειδικές οδηγίες.  Αυτές οι οδηγίες έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την πλήρη αποκατάσταση χωρίς επιπλοκές. Όταν τελειώσει η χειρουργική επέμβαση για τις επόμενες ημέρες, ενδέχεται να λάβετε αντιβιοτικά και αναλγητικά φάρμακα. Οι επίδεσμοι θα αντικατασταθούν μετά από λίγες ημέρες από ένα ελαφρύτερο επίδεσμο κεφαλής. Είναι απαραίτητο να παραμείνει ο επίδεσμος στην θέση του για μία εβδομάδα και ο ασθενής να έχει την υπομονή μέχρι την αφαίρεση των επιδέσμων για να δει το αισθητικό αποτέλεσμα. Τα ράμματα δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν και συνήθως διαλύονται μετά από περίπου μία εβδομάδα. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας.  Ελαφριά άσκηση επιτρέπεται σε 4 εβδομάδες ενώ  κανονική άσκηση και αθλήματα επαφής επιτρέπονται μετά από 8 εβδομάδες. Οι επισκέψεις παρακολούθησης  συνήθως αρχίζουν λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση και συνεχίζονται  σε περίπου 2 εβδομάδες, 1 μήνα, 3 μήνες, 6 μήνες και ένα χρόνο.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ