ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ – ΠΡΟΦΙΛOΠΛAΣTIKH

Η μύτη είναι ένα από τα ποιό σημαντικά μέρη του προσώπου. Είναι ο κύριος αεραγωγός κατά την λειτουργία της αναπνοής. Αποτελεί το όργανο της όσφρησης. Είναι φίλτρο για τα ξένα σώματα και μικρόβια. Είναι μέρος της δακρυϊκής συσκευής.  Και φυσικά παίζει καθοριστικό ρόλο στην αρμονία του προσώπου.

Η κεντρική θέση της ρινός και οι πολλές και σημαντικές  λειτουργείς που επιτελεί η συμμετέχει, επιβάλουν την χρήση  εξατομικευμένων χειρουργικών τεχνικών της ρινοπλαστικής από κατάλληλα εκπαιδευμένο πλαστικό χειρουργό ώστε να διατηρήσει ή και βελτιώσει την λειτουργία της ρινός και ταυτόχρονα να επιτύχει την σωστή αρμονία και τη συμμετρία. Όχι μόνο την σωστή αρμονία και τη συμμετρία της μύτης ! Αλλά του προσώπου  ως ακέραιο σύνολο. (Λειτουργική αισθητική ρινοπλαστική).

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει τη διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, του οστέινου και του χόνδρινου μέρους της ράχης της ρινός  και του ακρορινίου . Κάποιες φορές χρειάζεται να καυτηριαστούν η να αφαιρεθούν οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες . Αρκετές φορές απαιτούνται αυτομοσχεύματα  για την σωστή διαμόρφωση της ρινός που μπορούμε να λάβουμε από το χόνδρινο διάφραγμα ή από το πτερύγιο του αυτιού ή σε ειδικές περιπτώσεις από το λαγόνιο οστό της λεκάνης .Τα ενθέματα στην ρινοπλαστική αυστηρά αποφεύγονται .

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία έκτός αν δεν θα χρειαστούν οστεοτομές και επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως πχ όταν η ρινοπλαστική αφορά μόνο το ακρορίνιο,  μπορεί να γίνει και υπό τοπική αναισθησία . Η διάρκειά της είναι από 2 έως 4 περίπου ώρες και ο ασθενής μπορεί την ίδια μέρα μετά την επίσκεψη  να επιστρέψει στην οικία του με έναν μικρό νάρθηκα ρινός και μικρές ενδορινικές  γάζες επιπωματισμού τις οποίες τις αφαιρούμε μετά από 2 μέρες στο ιατρείο.

Τα μικρά ράμματα αφαιρούνται μετά από μια εβδομάδα περίπου όπως και ο νάρθηκας στο ιατρείο.

Η ρινοπλαστική σε περιπτώσεις ασθενών με πτυνορινισμό, ασυμμετρίες στην γνάθο , την γενειακή χώρα, η το μέσο και ανώτερο πρόσωπο, μπορεί να συνδυάζεται με προφιλοπλαστική .

Το τελικό αποτέλεσμα μιας χειρουργικής επέμβασης στη μύτη μπορεί να φανεί μετά από  ένα έτος ή και περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί αμέσως μετά τη διαδικασία, οι ασθενείς εμφανίζουν οίδημα που διαρκεί αρκετούς μήνες. Ακόμη και όταν  η διόγκωση υποχωρήσει  ο χόνδρος θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να παίρνει ένα πιο μόνιμο σχήμα με την πάροδο του χρόνου.

Η προφiλοπλαστική είναι μια εξατομικευμένη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση   ενθεμάτων η και να γίνουν χωρίς   ενθέματα, ανάλογα με το πρόβλημα και τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς. Γιά παράδειγμα, ένα μικρό πηγούνι, μιά ασύμμετρη γνάθος, η μικρά ζυγωματικά, μπορούν  να διορθωθούν είτε με  ενέσιμο υαλουρονικό οξύ υψηλής διασταύρωσης, είτε με ενέσιμο υδροξυεπατίτη, είτε με  αυτομοσχεύματα, είτε  με ειδικά ενθέματα (κυρίως σιλικόνης)  ή με απευθείας  πλαστική στο οστικό υπόστρωμα.

Συχνές Ερωτήσεις:

Είμαι υποψήφιος/α  για ρινοπλαστική;

Μπορεί να είστε υποψήφιος για ρινοπλαστική ή/και προφιλοπλαστική αν είστε μη καπνιστής ,με καλή σωματική υγεία. Η χειρουργική επέμβαση στη μύτη γενικά προορίζεται για ασθενείς ηλικίας τουλάχιστον 13 ετών με πλήρως αναπτυγμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον πλαστικό χειρουργό κ. Α.Κριθάρη , κατόπιν εξέτασης από κοντά  για να διαπιστώσετε εάν η διαδικασία είναι κατάλληλη για εσάς.

Τι πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης στη μύτη;

Η ρινοπλαστική διεξάγεται υπό γενική αναισθησία, επομένως είναι σημαντικό να μείνετε νηστικός γιά 6 ώρες  και να μην πιείτε  υγρά για τρείς ώρες τουλάχιστον προτού χειρουργηθείτε.  Το χειρουργείο γίνεται με   τομή στο εσωτερικό της μύτης  = Kλειστή Ρινοπλαστική  ή στο εξωτερικό της μύτης σας ανάμεσα στα ρουθούνια =  Ανοιχτή Ρινοπλαστική . Από την τομή αυτή, θα γίνουν τα  κατάλληλα χειρουργικά βήματα είτε για να μειωθεί η υποκείμενη δομή της μύτης είτε για να αυξηθεί αν χρειάζεται.

Θα πρέπει να ακολουθήσω οποιεσδήποτε μετεγχειρητικές οδηγίες μετά τη χειρουργική επέμβαση ;

Όταν ξυπνήσετε, η μύτη σας θα έχει επιπωματιστεί και καλυφθεί με μικρές γάζες και ένα νάρθηκα για να διευκολυνθεί η θεραπεία.

Θα σας δοθούν  συγκεκριμένες οδηγίες για να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες τις εβδομάδες που ακολουθούν την επέμβαση σας. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για  τον πόνο, το πρήξιμο ή την πρόληψη της μόλυνσης. Το μεγαλύτερο μέρος από το οίδημα που περιβάλλει τη μύτη σας θα υποχωρήσει μετά από μερικές εβδομάδες, αν και θα χρειαστούν πολλοί μήνες ώστε να πάρει το τελικό σχήμα το περίγραμμα της μύτης σας.

Πρίν την ρινοπλαστική
Προεγχειρητική ψηφιακή πρόβλεψη μετεγχειρηντικού αποτελέσματος
1 χρόνο μετά την ρινοπλαστική