BOTOX-DYSPORT-BOCUTURE

Ενέσιμες θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης

Το BOTOX είναι η εγκεκριμένη ιατρική αισθητική  θεραπεία  για την προσωρινή βελτίωση της εμφάνισης τόσο των  δυναμικών ρυτίδων του μεσόφρυου, του μετώπου  και των ρυτίδων του “ποδιού της χήνας” των ματιών, σε ενήλικες.

Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης είναι η πλέον διαδεδομένη ενέσιμη αισθητική  θεραπεία  παγκοσμίως. Το φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για την  αντιμετώπιση ορισμένων οφθαλμικών διαταραχών όπως στραβισμός και  (βλεφαρόσπασμος), για τη θεραπεία μυϊκής δυσκαμψίας / σπασμών ή κινητικών διαταραχών (όπως τραχηλική δυστονία, ) και για τη μείωση της αισθητικής εμφάνισης των ρυτίδων. Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη πονοκεφάλων σε άτομα με πολύ συχνές ημικρανίες. Η αλλαντοτοξίνη χαλαρώνει τους μυς εμποδίζοντας την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Η αλλαντοτοξίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης από ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται ή δεν μπορούν να ανεχθούν τις παρενέργειες άλλων φαρμάκων. Βοηθάει στη μείωση της διαρροής των ούρων, στην αίσθηση της ανάγκης για ούρηση αμέσως και σε συχνές εκδρομές στο μπάνιο.

Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία σοβαρής εφίδρωσης στο κάτω μέρος του σώματος. Η αλλαντοτοξίνη λειτουργεί παρεμποδίζοντας τις χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Η αλαντοτοξίνη δεν έχει μόνιμη δράση και τα συμπτώματα  επιστρέφουν σταδιακά καθώς η δράση του  φαρμάκου εξασθενεί.

BOTOXPH1

Η χρήση της όμως της βοτουλινικής τοξίνης  για αισθητικούς λόγους δεν περιορίζεται μόνο για τις αισθητικές θεραπείες που το  FDA ( Federal drug  administration .USA) ενέκρινε επίσημα . Δηλαδή όχι μόνο για  τις ρυτίδες του μετώπου και  μεσόφρυου και του λεγόμενου «ποδιού της χήνας» γύρω από τα μάτια . Αλλά με  την κατάλληλη θεραπεία (expert approach Botulinum toxin protocols ) και την σωστή ένδειξη η  βοτουλινική  τοξίνη έχει χρησιμότητα και  στο μέσο και κατώτερο πρόσωπο ( midle face botox &  Lower face botox)   ως συμπληρωματική η και απόλυτη θεραπεία, κατά περίπτωση,  στην αντιμετώπιση των ρυτίδων του καπνιστού “Smokers lines “ , των ρυτίδων της μαριονέτας  “Marionette’s lines”  , στην πτώση των γωνιών του στόματος, την αποκατάσταση του περιγράμματος του προσώπου  “Nefertity’s botox lift “,την μείωση μιας ογκώδους γνάθου  “ Masseter muscle botox “ , τις ρυτίδες  της ρινός  “Bunny lines» , την μη επιθυμητή κίνηση του ακρορινίου κατά την ομιλία και το γέλιο, την υπέρμετρη σύσπαση και τις ρυτίδες του κάτω βλεφάρου, και την υπέρμετρη σύσπαση του πλατύσματος με τον σχηματισμό μυϊκών  χορδών. Για όλες τις προαναφερθείσες χρήσεις αλλά και επίσης για τις στατικές ρυτίδες^  που δεν αντιμετωπίζονται  μόνο με το  ΒΟΤΟΧ , μπορούμε  να  κάνουμε χρήση του φαρμάκου συνδυαστικά και με άλλες θεραπείες  όπως οι ενέσιμες θεραπείες  υαλουρονικού οξέος , τα νήματα,  το αυτόλογο λίπος και οι υποδόριες  εκτομές (undermining) ,  τα χημικά πίλινκγ, οι θεραπείες τεχνολογιών Laser/IPL, η δερμοαπόξεση , το  microneedling και άλλα.

Κάθε πρόσωπο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και το πρωτόκολλο πρέπει να εξατομικεύεται.

Παγωμένη έκφραση  η πτώση του μετώπου / φρυδιών  οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγονται. Χρειάζεται καλή αξιολόγηση της ανατομικής δυναμικής του προσώπου και καλή τεχνική.

Ιδιαίτερη προσοχή λαμβάνεται για την αποφυγή της πτώσης του άνω βλεφάρου και για την αποφυγή της δημιουργίας του “Mefisto look”.  Δηλαδή της αφύσικής κίνησης/γωνίας των άκρων των φρυδιών.

Αρκετά δημοφιλής στην πρακτική μας είναι η χρήση του φαρμάκου της πολυκλινικής τοξίνης για   την αντιμετώπιση των χρόνιων ημικρανιών αλλά και για το πρόβλημα της υπερίδρωσης στις μασχάλες τις παλάμες και τα πέλματα . Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση  η αλλαντοίνη (βοτουλινική τοξίνη)  εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλ-χολίνης  στα νεύρα που ευθύνονται για τη διέγερση των ιδρωτοποιών αδένων. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της παραγωγής του ιδρώτα.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ατό ιατρείο μας έχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να αξιολογούνται σε κάθε περίπτωση.  Σε γενικές γραμμές το BOTOX ( Allergan) και το  Dysport (IPSEN) χρειάζονται ψυγείο και δεν διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ το Xeomin (Merz) διατηρείται εκτός ψυγείου. Το BOTOX έχει  προφίλ  διάχυσης μεγαλύτερης ακρίβειας και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες σχεδόν όμοιο με το Xeomin. Ενώ το Dysport διαχέεται ευρύτερα. Το γεγονός αυτό  έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με την ένδειξη, τη θέση και το πρόβλημα.  Τέλος σε κάποιες περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρχει πιθανολογούμενη ανάπτυξη αντισωμάτων από τον ασθενή στις πρωτεΐνες που περικλείουν την φαρμακοτεχνική μορφή της βοτουλινικής τοξίνης του Botox ή του Dysport και με τον τρόπο αυτό  δημιουργείται αντίσταση στο φάρμακο, το Χeomin σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ένδειξη καθότι αποτελεί καθαρότερη μορφή βοτουλινικής τοξίνης και είναι πιθανόν να δράσει σε ασθενείς που έχουν αναπτύξει αντίσταση στο BOTOX  ή το  DYSPORT .

Η δράση του όμως θεωρούμε από την πρακτική μας πως είναι ποιό ήπια και  με μικρότερη διάρκεια.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Είμαι υποψήφιος/α για ενέσιμη θεραπεία με Βοτουλινική Τοξίνη ( ΒΟΤΟΧ-DYSPORT-XEOMIN ) .

Μπορεί να είστε υποψήφιος/α για θεραπεία με αλλαντοτοξίνη αν είστε ενήλικας  από 16 έως 65 ετών και δεν έχετε  κάποιο από τα παρακάτω:

Νόσος του Lou Gehrig (ή ALS ) ή διαταραχή των περιφερικών νεύρων που προκαλούν κίνηση, ή μυασθένεια του Gravis, ή προοδευτική μυϊκή αδυναμία με καρκίνωμα, ή διπλωπία, ή  θολή όραση, η μειωμένη λειτουργία του πνεύμονα, ή φωνητική διαταραχή, ή δυσκολία στην ομιλία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή δυσκολία στην κατάποση, ή προβλήματα με έλεγχο της ουροδόχου κύστης, ή  αίσθημα αδυναμίας ή αλλεργία στην Τοξίνη αλλαντίασης. Ένα ραντεβού στο ιατρείο μας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν η θεραπεία αυτή είναι κατάλληλη για εσάς

 

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Βοτουλινική Τοξίνη ;

Χρησιμοποιούμε  σύριγγες με πολύ λεπτή βελόνη και χορηγούμε το φάρμακο στη κατάλληλη θέση και στο  σωστό  βάθος. Αν και η τεχνική της  θεραπείας είναι φαινομενικά απλή, χρειάζεται πολύ καλή εμπειρία και γνώση για να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να δημιουργούν αφύσικο αισθητικό αποτέλεσμα κατά την λειτουργία των μιμητικών μυών. Η πρακτική μας στηρίζεται στη φιλοσοφία του “Φυσικού αισθητικού αποτελέσματος” και γι’άυτό το πρωτόκολλο εξατομικεύεται κάθε φορά, κατ΄εκτίμηση, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου και τις επιθυμίες του ασθενούς.

 

Θα πρέπει να ακολουθήσω  μετεγχειρητικές οδηγίες μετά τη χειρουργική επέμβαση βλεφάρων;

Μετά την θεραπεία θα απαιτηθεί να ακολουθήσετε απλές οδηγίες για τις επόμενες 4 ώρες. Τις επόμενες ημέρες σταδιακά θα παρατηρείτε τις  επερχόμενες αλλαγές στο πρόσωπό σας και την 7-14 μέρα θα δείτε δραματική βελτίωση. Την 15 μέρα περίπου θα πρέπει να σας ξαναδούμε στο ιατρείο για τυχόν διορθώσεις ή βελτιώσεις. Είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε κάποια πολύ μικρά οιδήματα και μώλωπες μετά τη διαδικασία. Τα  συμπτώματα αυτά υποχωρούν συνήθως μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες.